lørdag 9. april 2011

Å være noens datter eller søster

Æ har alltid vært vant tel at når man treffe nye folk så prøve man å plassere dem, det e en greie som æ trur alle gjør der det e mulighet for å kunne finne en fellesnevner lik for hverandre. Det spørres om ka som helst, men det som e vanligst e å spørre kæm man e sitt barn eller omså barnebarn. For min del handle det ofte om at folk gjenkjenne etternavnet mett Pappa sett navn Skåden e ikkje så vanlig i Nord Norge og det bites fort merke i det (med fare førr å bynne å høres eplekjekk ut...)

Uansett... For min del handle det om gjenkjennelse av "Skåden". Da æ bynte jobben min på Sametinget og va i Kautokeino og Karasjok de første gangan og helste på folk fikk æ som oftest spørsmål om "åja, leat don Asbjørgga nieida?/åja, e du Asbjørg sin datter?" korpå æ kunne svare bekreftanes at "juo gal mon lean/jada det er jeg nok". Mamma hadde sotte en periode som politiker på Sametinget og hadde vært leder av Samisk utdanningsråd og dermed kjente veldig mange i administrasjonen ho. De første gangan æ kom fra Kauto brukte æ bære å måtte sei te mamma "eeehm.. heilt kautokontoret helse, sånn i teorien.." for da hadde alle sammen spurt korsn det gikk med mamma og at æ virkelig måtte helse. Sia æ va forholdsvis ny og har en sjukdom som gjør at æ ikkje e god på å huske navnan tel folk de første gangan æ helse på dem, måtte det bli sånn.

Ellers opplevde æ også på Sametinget at folk kunne spørre om æ va søstra tel Sigbjørn eller Magne domantrener Skåden. Enten visste de om Sigbjørn pga hans forfatterskap eller gjennom Markomeannu og enten kjente de Magne pga hannes forfatterskap eller gjennom hannes domantrening som har vært i media på forskjellige måta. Etter dokumentaren tel Magne va æ på et museumsseminar i Karasjok og der va nån nye museumsfjes der æ helste på. Plutselig va det ei som sa "veit du, æ har en følelse av at æ har truffe dæ før...?" "jaaa, æ veit ikkje...? Emma Margret Skåden..." svarte æ. Korpå ho brøt ut "ÅJA! Du e jo søstra tel Magne domantrener Skåden! Æ har jo sett dæ i dokumentaren...!" og dermed va det avgjort og vi blei pratanes om korsn det gikk med Magne. I bunn og grunn har æ syntes at detta har vært en bra ice breaker (som det så fint heite på norsk), særlig da æ bynte på Sametinget og skulle konversere med mine kollegaer. Greit å ha en fellesnevner liksom.

Så da æ bynte på Universitetsbiblioteket (UB) va æ spent på korsn det skulle gå. Pappa e jo bibliotekkar og har jobba på folkebiblioteket da de bodde her i byen, men det va lenge sia og det va jo ikkje på UB. Æ regna kanskje ikkje med at det va så mange som visste av pappa eller mamma men som kanskje visste kæm Sigbjørn og Magne va sia de muligens har katalogisert bøkern demmes. Så feil skulle æ altså ta. Det e fleire gang når vi har vært på helserunda at folk har spurt "Ja, det e du som e den nye på IFU ja. Du, æ må spørre dæ, du e vel ikkje i slekt med Per Skåden, e du vel...?". Æ har altså funnet en ice breaker her også og æ får høre om kor og korsn folk har jobba med pappa som bibliotekkar. :)

Det va engang nån som spurte mæ om det ikkje va kjedelig å alltid forbindes med nån og ikkje være mæ sjøl, men æ syns egentlig ikkje det, for det e jo den æ e.. Æ like å kunne ha muligheten tel å break the ice med at æ e "Asbjørgga nieidda, søstra tel Sigbjørn eller Magne og Per Skådens datter". Koffør ska æ synes det e kjedelig å forbindes med nån man stolt kan fortelle at man e i familie med før folk lære dæ å kjenne? Bære fint, spør du mæ :) Etter at isen har blitt brutt vil jo folk uansett merke etterkvert kæm æ e :)

4 kommentarer:

 1. Sett fra et psykologisk perspektiv, så trenger folk knagger å henge kunnskapen på. Det e sånn vi lærere fra barnsben av. Når folk møtes, så spørr man oftes om kæm man e, kor man jobbe og kor man bor. Det e jo ufarlige spørsmål der man lådde stevninga og man unngår å tråkke i salaten ;D Sosialisering i ei gruppe. ;D

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Ting endrer seg. Pappa og mamma sier de ofte blir gjenkjent som våre foreldre.

  SvarSlett
 4. hehe gjør dem? Wow det må æ sei :)

  SvarSlett