søndag 25. mai 2008

De gamle helter dør aldri

I dag har æ vært å sett den siste Indiana Jones filmen. Fantastisk altså! Alle de gamle følelsan kom telbake og det begynte nærmest å sitre gjennom heile kroppen da æ så han plassere hatten på hodet i begynnelsen av filmen. "Jøss, he's still got it..." tenkte æ og satte mæ godt tel rette. Heilt sia æ så min første Indiana Jones film - den tredje filmen - har æ vært forelska i han. Æ har egentlig aldri skjønt koffør, for æ har aldri syntes at Harrison Ford e SÅ pen i andre filma. Det e nåkka med Indy (som æ føle at æ kan kalle han etter alt vi har vært gjennom) som gjør han attraktiv og sexy. Har lenge lurt på KA det e som gjør det. E det pisken og hatten? Va det den dagboka tel faren hannes (spelt av Sean Connery, som forøvrig heller ikkje e så ille, men det e ei anna historie) med alle tolkninge av gamle kultura og språk som gjor det? Eller kanskje det at han på finurlig måte kom sæ unna alle bad guys? Plutselig slo det mæ: han e arkeolog. Nu i kveld da æ så den siste filmen slo det mæ at det e DEt som gjør han så sexy i mine øya. En mann som kan tolke symbola fra gamle og utdødde kultura, som kan snakke en masse språk og som har bære gode intensjona når han finn skatta. Ikkje som de andre som bli grisk og grådig av synet av gull og som kun tenke penga. Indy vil kun det beste for det han finn og vil beskytte gamle skatta og historie fra alle de som vil tjene penga på det. Den amerikanske skolen i sosial antropologi har mye meir arkeologi i sæ og har en historikk bak sæ som de som kjæm og græv opp beinan tel urfolket og ska studere dem. Sjøl har æ aldri likt den sia av antropologien, men æ forstår nu at det e det som gjør Indiana Jones så attraktiv i mine øya: han e på en måte antropolog.

I den siste filmen skuffe ikkje Indy nåkka og leve opp tel forventningen. Da filmen va ferdig va æ fornøyd med to ting: at æ hadde funne ut KOFFØR æ e så forelska i Indiana Jones og at æ heilt tydelig har valgt rette studian å avlevere en master i ;)

2 kommentarer:

  1. Æ trur no det e at han e så handy men samtidig så rå. Han e liksom en markaversjon av MacGyver.. haha! Men underholdanes film va det!

    SvarSlett
  2. MacGyver kan ta sæ en kokkosbolle. Han e ingenting i forhold tel Indy, INGENTING ;)

    SvarSlett